Läser överallt nu om hur bra vissa av våra bär och grönsaker är och därför vill jag också skriva om det. Mat i starka färger innehåller många fytokemikalier och hör till de starkaste antioxidanterna. Det antioxidanterna ska skydda oss mot är de fria radikalerna. Fria radikaler kan medföra skador på kroppen. Fria radikaler i kroppen ökar av UV-strålning, stress, sömnbrist, rökning och överdriven motion. En kost med mycket fytokemikalier kan oskadliggöra dem.
Här nedan följer tips på grönsaker, bär och frukter som är extra nyttigheter för oss indelade i 7 färger.
Måttenheten som mäter livsmedlets förmåga att bekämpa fria radikaler kallas orac. Försök få i dig 3000-5000 orac-enheter per dag.
7 fantastiska färger.
BLÅTT

ORAC-värde per 100 gram blåbär: 2400
MÖRKRÖTT

ORAC-värde per 100 gram granatäpple: 3307
RÖTT
Hur många tomater har du ätit idag? Tomaten innehåller lykopen och det har många hälsosamma effekter. Det röda lykopenet frigörs vid uppvärmning så till exempel tomatsås eller krossade tomater som är varm innehåller mer lykopen än motsvarande mängd råa tomater. Om du äter detta regelbundet så stärker du huden och det skyddar även mot rynkor. Lykopen finns även i vattenmelon och röd grapefrukt.
ORAC-värde per 100 gram tomat: 367
GRÖNT
Spenat och brocolli är väldigt näringsrika och innehåller få kalorier. Innehåller klorofyll som ger den starka färgen. Innehåller även mycket folat som är en B-vitamin. Den hjälper att hålla cellerna friska och bygga upp dem. Andra gröna grönsaker är grönkål, rucola och grön paprika.
ORAC-värde per 100 gram broccoli: 890
BRUNT

ORAC-värde på 100 gram mörk choklad: 13120
GULT/ORANGE
Apelsiner innehåller mer än 170 olika varianter av fytokemikalier. Apelsiner skyddar mot skadliga fria radikaler, stärka immunförsvaret och det har även en antiinflammatorisk effekt. Andra gula favoriter är clementiner, persikor, mango och aprikoser.
ORAC-värde för 100 gram apelsiner: 750

ORAC-värde för 100 gram apelsiner: 750
VITT

ORAC-värde för 100 gram äpplen: 2670
Ska själv försöka få i mig mig minst 5000 ORAC-enheter om dagen. Det gäller att blanda och äta av många olika bär, frukter och grönsaker för att få i sig så många olika nyttiga ämnen som möjligt. Frysta bär är lika nyttiga som färska så det går att äta till exempel blåbär året om. Frysta är ju även billigare än färska för tillfället.
Mina antioxidantfavoriter är just nu:
- Grönt te. Ökar även ämnesomsätningen
- Goji-bär. En superfrukt med massa nyttigheter
- Vitlök
Har du testat rött te istället för grönt? Ännu bättre och det är dessutom jättegott! :)
SvaraRaderaMen vitt tea är Absolut bäst! Men jag dricker flera kannor grönt om dagen för det passar mig bäst har jag märkt efter att prövat både vitt och rött. Så det är faktiskt ochså väldigt individuellt. Beror nog väldigt mycket på vad man äter ochså.
SvaraRadera