fredag 20 mars 2009

Vilka färger har du ätit idag?

Äta mat i starka färger är det nya svarta. Allt för att man ska hålla sig frisk och må bra.


Läser överallt nu om hur bra vissa av våra bär och grönsaker är och därför vill jag också skriva om det. Mat i starka färger innehåller många fytokemikalier och hör till de starkaste antioxidanterna. Det antioxidanterna ska skydda oss mot är de fria radikalerna. Fria radikaler kan medföra skador på kroppen. Fria radikaler i kroppen ökar av UV-strålning, stress, sömnbrist, rökning och överdriven motion. En kost med mycket fytokemikalier kan oskadliggöra dem.

Här nedan följer tips på grönsaker, bär och frukter som är extra nyttigheter för oss indelade i 7 färger.

Måttenheten som mäter livsmedlets förmåga att bekämpa fria radikaler kallas orac. Försök få i dig 3000-5000 orac-enheter per dag.

7 fantastiska färger.

BLÅTT
Ett av världens nyttigaste råvaror är det lilla blåbäret. Innehåller det kraftiga färgpigmentet antocyanin. Detta ämne finns bland annat även i blå plommon, björbär, svarta vinbär, aubergine blå vindruvor.

ORAC-värde per 100 gram blåbär: 2400
MÖRKRÖTT
Denna färggrupp innehåller antocyaniner och tanniner och skyddar väldigt bra mot fria radikaler. En av de bästa mörkröda frukterna är granatäpplet. Ni vet den där goda frukten med bara kärnor inuti. Hallon, jordgubbar och körsbär innehåller också kraftfulla antocyaniner.

ORAC-värde per 100 gram granatäpple: 3307

RÖTT
Hur många tomater har du ätit idag? Tomaten innehåller lykopen och det har många hälsosamma effekter. Det röda lykopenet frigörs vid uppvärmning så till exempel tomatsås eller krossade tomater som är varm innehåller mer lykopen än motsvarande mängd råa tomater. Om du äter detta regelbundet så stärker du huden och det skyddar även mot rynkor. Lykopen finns även i vattenmelon och röd grapefrukt.

ORAC-värde per 100 gram tomat: 367

GRÖNT
Spenat och brocolli är väldigt näringsrika och innehåller få kalorier. Innehåller klorofyll som ger den starka färgen. Innehåller även mycket folat som är en B-vitamin. Den hjälper att hålla cellerna friska och bygga upp dem. Andra gröna grönsaker är grönkål, rucola och grön paprika.

ORAC-värde per 100 gram broccoli: 890

BRUNT
Choklad innehåller väldigt mycket antioxidanter och då främst flavonoider. Detta gäller med choklad med en kakaohalt på 70% eller över. Men tänk på att du får i dig väldigt mycket energi när du äter choklad.


ORAC-värde på 100 gram mörk choklad: 13120

GULT/ORANGE

Apelsiner innehåller mer än 170 olika varianter av fytokemikalier. Apelsiner skyddar mot skadliga fria radikaler, stärka immunförsvaret och det har även en antiinflammatorisk effekt. Andra gula favoriter är clementiner, persikor, mango och aprikoser.

ORAC-värde för 100 gram apelsiner: 750


VITT
Äpplen innehåller vita flavonoider i fruktköttet och man får rikligt med vita fytokemikalier. De reducerar risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Andra livsmedel i denna grupp är päron, purjolök och gul lök. Lök har bland annat en förmåga att motverka infektioner.

ORAC-värde för 100 gram äpplen: 2670


Ska själv försöka få i mig mig minst 5000 ORAC-enheter om dagen. Det gäller att blanda och äta av många olika bär, frukter och grönsaker för att få i sig så många olika nyttiga ämnen som möjligt. Frysta bär är lika nyttiga som färska så det går att äta till exempel blåbär året om. Frysta är ju även billigare än färska för tillfället.

Mina antioxidantfavoriter är just nu:
  • Grönt te. Ökar även ämnesomsätningen
  • Goji-bär. En superfrukt med massa nyttigheter
  • Vitlök

2 kommentarer:

  1. Har du testat rött te istället för grönt? Ännu bättre och det är dessutom jättegott! :)

    SvaraRadera
  2. Men vitt tea är Absolut bäst! Men jag dricker flera kannor grönt om dagen för det passar mig bäst har jag märkt efter att prövat både vitt och rött. Så det är faktiskt ochså väldigt individuellt. Beror nog väldigt mycket på vad man äter ochså.

    SvaraRadera